1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

Министър Лиляна Павлова: Удължава се срокът за промяна на нормативната уредба, която регламентира въвеждането на тол-системата у нас

17 Август 2016

На днешното заседание на Министерския съвет се взе решение за удължаване на срока за изменение на постановлението, с което се приема въвеждането на смесената система за плащане на такса за ползване на републиканската пътна мрежа чрез тол-такси за тежкотоварни превозни средства и електронна винетка за леки автомобили.
Освен мандата ни за провеждане на процедури за избор на изпълнител, който да внедри тази смесена система, имаме ангажимент да направим промяна в законодателството, свързана с внедряването й, за начина по който вече ще се таксуват превозвачите и ще се събират таксите. Това коментира след редовното правителствено заседание днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Въвеждането на смесената система за електронна винетка и тол-такса изисква промени в Закона за движение по пътищата, обърна внимание министърът. Със сателит ще следим по номера на моторното превозно средство къде се движи, откъде е минало и дали водачът си е платил таксата, информира тя. Екипи на Министерството на вътрешните работи и на Агенция „Пътна инфраструктура“, които ще са мобилни, ще имат възможност да отидат и да глобят водача на място, ако е в нарушение. Това ще направи събираемостта на глобите по-добра, ако има нарушение, защото сега не можем да следим толкова стриктно дали винетката е стабилно залепена на стъклото или не, заяви Павлова. За 12 месеца трябва да прецизираме законовата и подзаконова уредба, като включим в нея по-суровите санкции и събираемост, допълни тя.
Според нея аргумент в посока необходимостта от промяна в системата е и резултатът от направените целенасочени проверки на транзитния трафик. Установихме, че българските граждани съвестно си купуват и си залепят винетките според изискванията на закона, информира Павлова. Проверката ни показа, че имаме масово транзитно преминаващи гастербайтери, които не залепят винетките на стъклата на автомобилите. В повечето случаи те си закупуват винетка, не карат без, но не са изцяло залепени на стъклото или са залепени с фолио, за да могат да бъдат местени от кола на кола, обърна внимание тя и допълни, че има случаи, при които стикерите се намират в жабката на автомобила, каза още тя. Засечени са и непродупчени винетки, както и такива, които нямат придружаващ документ с номера на автомобила, каквото изискване беше въведено с осъществяването на по-строг контрол. При направената проверка на АМ „Тракия“ в рамките на няколко дни са засечени 500 нарушения, съобщи министърът.