1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

Съчетанието на инфраструктура и икономика е шансът за развитието на регионите

25 Юли 2016

Съчетанието на инфраструктура и икономика е шансът за развитието на регионите.

Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на участието си във форума „Да! На българските региони“, който се проведе в Кърджали. Основната цел на кампанията е да съдейства за развитието на българските региони, като очертае възможностите за разрешаването на проблемите на областните градове и на по-малките населени места в тях.

Нуждите са огромни, за да се подкрепи развитието на бизнеса, каза още министър Павлова и посочи, че съдействие в тази посока е оказало изграждането на магистралите „Тракия“ и „Марица“, както и пътят до ГКПП „Маказа“. Тя обърна внимание, че европейските инвестиции за пътна инфраструктура намаляват и затова са необходими повече приходи в бюджета и по-справедлив подход за плащане за ползване на републиканските пътища, за да може те да се поддържат с необходимото качество. След  въвеждането на тол система такса ще заплащат тежкотоварните автомобили, а леките автомобили ще останат на винетна система, за да не се натоварват.
Регионалният министър информира, че 300 млн. лв. са инвестициите, които ще бъдат направени в Южен централен район на страната по линия на програмите, по които работи министерството.
Тя подчерта, че през този програмен период фокус на Оперативна програма „Региони в растеж“ е градското развитие и затова около половината от ресурса й – близо 1,5 млрд. лв. е резервиран за най-големите общини, а останалите подкрепят провеждането на реформи в образованието и здравеопазването, както и развитието на инфраструктурата. В тази връзка е променен и подходът на изпълнението на програмата, заради което посоката на развитие на регионите се определя от местните власти, заедно с гражданите и бизнеса.
В рамките на разработения интегриран план за градско възстановяване и развитие на Кърджали са определени три зони за целенасочено въздействие, съобщи Павлова. Тя обясни, че те са за икономическо развитие, където ще бъде развивана инфраструктура в помощ на бизнеса, за социални дейности и за градско развитие, където ще се инвестира в обществени зони. Министърът изрази надежда проектите, които ще се реализират в рамките на този план да бъдат избрани от общината, заедно с гражданите и бизнеса. 21 млн. лв. е ресурсът, който местната власт ще получи от оперативната програма за реализацията им, като тя сама ще ги изготви проектите и ще одобри като междинно звено.

Цялата статия може да намерите на: http://www.mrrb.government.bg/?controller=news&id=8504