1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

Kои пътища и ЖП линии ще се строят по новата ОП "Транспорт"

14 Януари 2015

"Транспорт" е втората оперативна програма, която Брюксел одобри за следващите седем години. Общият й бюджет е четири милиарда евро.

Според изказване на Бойко Борисов, в програмата са заложени 800 млн.евро бюджет за пътища и жп инфраструктура и още 400 млн.евро - за софийското метро.

Първият приоритет при пътищата е магистрала "Струма": предстои изграждането на отсечката между Благоевград и Сандански, която по прогноза ще струва 750 млн.лв. Планът включва дълъг тунел през Кресненското дефиле, който е най-скъпата част от проекта. Работи се обаче и по алтернативно трасе през дефилето, което би свалило разходите. Ако се реализира вторият вариант, ще останат средства за частичен строеж на останалите проекто по оперативната програма: магистрала "Хемус" до разклона за Ловеч и Плевен и тунела под Шипка, чиято прогнозна стойност е 100 млн. лв.

В новата ОП "Транспорт" се обръща повече внимание на железопътната инфраструктура: предстрои работа по втория етап от рехабилитацията на отсечката Пловдив-Бургас (с прогнозна стойност 320 млн. евро) и жп-линията Елин Пелин - Ихтиман – Септември (прогнозна стойност 740 млн. евро).

Третият диаметър на софийското метро ще бъде финанфиран по оста за интермодалност. Проектът е за участъка от бул."Янко Сакъзов" до Красно село.