1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

ЕС предложи 1 млрд. евро за инфраструктура в Западните Балкани

02 Април 2015

 

На среща на външните министри на страните от Западните Балкани в Прищина в сряда Европейският съюз предложи 1 милиард евро, предназначени за подобряване на сътрудничеството и комуникацията в региона, предаде "Ройтерс".

В конференцията, проведена във формат "Западни Балкани 6", се включиха представители от Сърбия, Босна, Албания, Черна гора, Косово и Македония. Фокус на инициативата беше намирането на нови механизми за подкрепа на регионални инфраструктурни проекти. За първи път от обявяването на независимост от страна на Косово през 2008 г. Прищина е домакин на събитие в присъствието на високопоставени правителствени представители от Сърбия, но за да няма дипломатическо напрежение, на конферентната маса имаше само табелки с имената, но не и национални флагове.

Министрите от присъстващите на форума държави се съгласиха да координират съвместно проектите, които трябва да създадат интегрирана транспортна мрежа в региона. Между предвидените проекти са създаването на магистрала, свързваща Косово и Сърбия, и построяването на нов път от Белград до адриатическото крайбрежие през Албания.

За повече информация посетете интернет страницата: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/03/25/2499543_es_predloji_1_mlrd_evro_za_infrastruktura_v_zapadnite/