1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

Бизнесът трябва да влезе в средното образование

04 Юни 2015

„Строителният бизнес е готов да влезе в средното образование, за да се подобри подготовката на младите специалисти“,

заяви председателят на УС на Сдружение "Български форум за транспортна инфраструктура" проф. д-р инж. Николай Михайлов по време на дискусията „Научните чудеса на България“, съвместна кампания на в. „Стандарт“ и Българската академия на науките. В Големия салон на БАН академици, индустриалци, министри, университетски и училищни преподаватели споделиха своите предложения в отговор на въпроса: „Как за българската наука да се заговори като за инвестиция в бъдещето. Специален гост на събитието бе вицепрезидентът Маргарита Попова.

Пред форума проф. Николай Михайлов сподели, че развитието на големия бизнес минава през кадрите. „Вече 15 години ние правим школа в УАСГ, но като цяло за България дефицитът на управленски кадри става все по-голям. Според него проблемът се корени във факта, че бизнесът се развива с бързи темпове и очаква една подготовка, но образованието дава друга. Ако искаме младите хора да останат и работят в България, е необходимо бизнесът да се върне и във висшето, и в средното образование, а не да чака на готово кадри. Ако влезем само във висшето училище, ще си позволя да използвам израза, „изпускаме влака“. Той припомни, че в друга дискусия на в „Стандарт”, ТРЕЙС е заявило готовност да поеме две строителни училища на принципа на публично-частното партньорство. В средното образование бизнесът ще заложи на онези програми и практики, които са необходими, за да върви напред. „Ние сме готови да върнем истинската практика в средното образование. Готови сме да създаваме кадри в средния ешалон, със знания и умения, които ще вдигнат нивото и на висшето образование. Вярвам, че ще подкрепите идеята“, заяви още проф. Михайлов.

На форума неговата идея получи подкрепа от ректора на Химикотехнологичения и металургичен университет доц. д-р Митко Георгиев. Според него наистина най-важно е средното образоавние и се надява брократичната машина да не отложи нещата отново във времето.

Акад. Петър Кендеров, ръководител на УчиМи (Ученически институт по математика и информатика),   който вече 15 години работи с деца-изследователи от цяла България, по време на дискусията също подкрепи идеята. „Благодаря ви, проф. Михайлов, затова че отправяте и приемате предизвикателството бизнесът да се върне в средното образование. За нас от БАН е важно да създадем средата, която обича иновациите, която създава хора със склонност към научни изследвания. Новите неща ни заливат отвсякъде, въпросът е да поискаме да ги ползваме.“

Най-чиста и истинска подкрепа предложението на проф. Михайлов получи от Васил Василев, дванадесетокласник, победител в Intel ISEF, носител на награда за 2015 г. на БАН: „Успехът изисква системност. Не може да си стоиш вкъщи на дивана и нещата да се случат. За да те осени една идея, е важно да си в материята, да си систематичен и да работиш.“

В края на дискусията зам.-министърът на образованието проф. Н. Денков обобщи: „Две са ключовите думи, които се откроиха днес - партньорства и полезност. Много е важно как средствата в образованието ще бъдат използвани. Публично-частното партньорство превръща бизнеса в гарант, че средствата ще бъдат вложени по най-добрия начин, а това означава България да създава специалисти, които да се реализират у нас.