1046 София, бул. Христо Смирненски 1; тел.: +359 2 963 52 45

Инж. Лазар Лазаров: С ТОЛ-системата ще има пари за новите пътища

15 Август 2016

“Нашите надежди са, че в момента, в който заработи тол-системата ще можем със собствени сили да строим пътищата”.

 

Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, пред Нова телевизия тази сутрин. В момента тръжната процедура е спряна заради жалба, но се очаква да бъде възобновена, след като приключат всички процедури по исканията за спирането й. Три последователни жалби към момента са постъпили в КЗК. 

Бъдещите планове по отношение на магистралната пътна мрежа са изграждането на автомагистралите Калотина, Русе – Свиленград, „Хемус“, както и на обхода на Габрово, който в момента се изгражда, каза още инж. Лазаров. С тези проекти, заедно с АМ „Струма“, когато бъде завършена, ще се изгради изцяло магистралният пръстен на държавата, посочи председателят на пътната агенция.

Най-добре се пътува по новоизградените участъци на републиканските пътища – по цялата АМ „Тракия“, по „Хемус“ - в участъка при гара Яна, новите участъци от АМ „Струма“ и АМ „Марица“. Строителството и ремонтът на пътищата се приоритизират според трафика, подчерта инж. Лазаров. Той посочи, че има много проблеми предимно по най-натоварените участъци и по третокласната мрежа, която е в най-лошо състояние. Прави се всичко възможно обаче кръпките и запълването на дупки да остане в миналото. Затова чрез превантивните ремонти се извършва цялостно преасфалтиране, с което и гаранцията на ремонтирания участък е не 1 или две години, а до 10, обясни инж. Лазаров.

Източник: http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/inzh-lazar-lazarov-s-tol-sistemata-she-ima-pari-za-novite-ptisha/